company logo

Video Kanal

 

 

Pretraga

Partneri

logossd.jpg

Web održavanje

Home
Slike: Unaprijediti komunikaciju sa dijasporom PDF Print E-mail
Written by agrokomerc   
Sunday, 20 January 2013 22:32

 

Izvršni odbor Udruženja za zaštitu nazaposlenih dioničara Agrokomerca, dugogodišnjih kooperanata Agrokomerca, nosioca domaćinstava koja su sufinansirale izgradnju infrastrukturnih projekata za potrebe disperzije kapaciteta Agrokomerca, radnika Agrokomerca

i mladih pravnih nasljednika je na svojoj redovnoj sjednici održanoj 16. januara 2013. godine sa početkom u 18 sati raspravljao o unapređivanju komunikacije sa dijasporom.

 

 

Mi smo najbrojnije Udruženje u Bosni i Hercegovini jer predstavljamo cca 13.600 graditelja Agrokomerca kao najvećeg ekonoskog čuda u Jugoistočnoj Europi – te njihova 2-3 mlada pravna nasljednika, cca 7.000 dugogodišnjih ( osiguranih ) kooperanata Agrokomerca – te njihova 2-3 mlada pravna nasljednika, na hiljade porodica koje su sufinansirale izgradnju infrastrukturnih projekata za potrebe disperzije proizvodnih kapaciteta Agrokomerca u prečniku od 100 kilometara – te njihova 2-3 mlada pravna nasljednika što čini cca 52.000 članova od čega cca 27.000 naših članova iz Bosne i Hercegovine, bolje reći iz tri općine, te cca 25.000 članova u inozemstvu kao državljana velikog broja zemalja u svijetu a najviše Sjedinjenih Američkih Država. Naša misija je jasna, čista kao dječija suza a to je SUZBITI OPĆU BIJEDU, SIROMAŠTVO I NEZAPOSLENOST na poslovnom području Agrokomerca.

U suzbijanju opće bijede, siromaštva i nezaposlenosti na poslovnom području Agrokomerca ne možemo bez Projekta Agrokomerc. Dio tog Projekta je dioničarsko društvo Agrokomerc kojeg nam je nacionalizirala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Naša misija je unikatna u istoriji ljudskog roda na ovom podneblju sa ekonomskog, socijalnog, političkog, jednom riječju ljudskog aspekta. Takvu misiju mogu izvesti samo ponosni, pošteni i obrazovani krajišnici ma gdije oni bili.

Radi velike odgovornosti prema članstvu Udruženja, Izvršni odbor je raspravljao o unapređenju komunukacije sa dijasporom i stalnom procesu organiziranja sekcija kako u Bosni i Hercegovini tako i u dijaspori. Samo dobro organizirani i odani misiji, okrenuti istinski prema mladim obrazovanim kadrovima mi možemo uspijeti. Projekt Agrokomerca je nedijeljiv projekat te i naše članstvo mora stepenom postati nedijeljivo. Naše članstvo će postajati jedinstvenije u mjeri u kojoj među nas vratimo „stare“ krajiške principe, krajiški obraz, krajiško poštenje i krajiški ponos. To su unikatni principi kao najbitnija predpostavka našeg uspjeha u ostvarivanju naše misije isto kao što je permanentno obrazovanje mladih kadrova. To je razlog da Izvršni odbor našeg Udruženja već četvrti mjesec podržava seminare koji se realiziraju kroz jednodnevne radionice. Paralelno, dok nastavljamo pravnu borbu za denacionalizaciju Agrokomerca mi nastavljamo sa seminarima novog sadržaja sa akcentom da naše mlade kadrove obučavamo tehničko – tehnološkim procesima iz sistema Agrokomerc.

Naše i političko organizovanje je važno jer nam je to jedno u nizu elementarnih ljudskih prava i sloboda. Mi smo svjesni da bez stranke nema Agrokomerca, bez velike i jedinstvene stranke nema Velikog Agrokomerca. To je razlog da je Izvršni odbor našeg Udruženja raspravio o otvorenom pismu, otvorenoj ponudi samozvanog predsjednika DNZ BiH nama dioničarima koje je objavljeno na web stranici DNZ BiH 04. januara 2013. godine (vidi: www.dnzbih.ba).

Nakon četrnaest godina kako je DNZ BiH na vlasti u Velikoj Kladuši, četrnaest godina Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca od DNZ BiH niti od općine Velika Kladuša nije jedan fening dobilo da kupi bar papir i olovku kako bi reagiralo na permanentno rušenje Agrokomerca, tj. pravnim sredstvima se borilo za inerese nas dioničara Agrokomerca, dugogodišnjih kooperanata Agrokomerca, nosioca domaćinstava koja su sufinansirale izgradnju infrastrukturnih projekata za potrebe disperzije kapaciteta Agrokomerca, radnika Agrokomerca i njihova 2 – 3 pravna naslednika. Jedanaest godina sada samozvanom predsjedniku DNZ BiH je trebalo da shvati da mi postojimo. Negativni trendovi u zadnjih jedanaest godina u općini Velika Kladuša samozvanog predsjednika DNZ BiH ne zanimaju. Stopa nezaposlenosti u našoj općini je dostigla stopu od 62,40%. a u Federaciji Bosne i Hercegovine je stopa nezaposlenost 45,70%. Stopa zaposlenosti u našoj općini je u zadnje tri godine smanjena sa 9,9% na 9,5% a u Fedraciji Bosne i Hercegovine je u zadnje tri godine stopa zaposlenosti povećana 18,05% na 18,8%. Indikativan je rast stope nezaposlenih fakultetskih obrazovanih kadrova u zadnje tri godine od 393,33% u općini Velika Kladuša. Danas je po općoj stopi razvijenosti općina Kalesija ispred općine Velika Kladuša ( Vidi Zavod Vlade Federacije BiH za pograniranje razvoja web stranica: www.fzzpr.ba).

Odavno je našem Udruženju poznato da je njihov cilj likvidacija Agrokomerca a to znači kada iznos obaveza dd Agrokomerca uglavnom prema Federaciji BiH pređe iznos knjigovodstvene vrijednosti firme onda je planiran likvidacioni postupak. U tom slučaju i ime Agrokomerc bi nestao sa lica zemlje bosanske. U vrijeme proteklih izbora razlika između knjigovodstvene vrijednosti dd Agrokomerca i iznosa obaveza je cca 90 miliona. Za nepune četiri godine kjnigovodstvena vrijednost dd Agrokomerca bi bila manja od obaveza firme uglavnom obaveza prema Federaciji BiH. Znači bio je potreban još period od četiri godine, još samo jedan mandat za sarajevske poslušnike u općini Velika Kladuša da se ispune uslovi za likvidaciju dd Agrokomerca.

Samozvani predsjednik DNZ BiH sa svojom grupom su bili dio Projekta za definitivno rušenje Agrokomerca, povezali se sa rušiteljima preko svih oporbenih stranaka u Velikoj Kladuši da samo zbog vlastitih interesa sprovedu plan do kraja. Napravili su osam parcela u krugu Prehrambeno – prerađivačkog kompleksa u Polju kako bi Lijanovići dobili svoj dio, Gaćo iz Sarajeva svoj dio itd.itd. Znači samozvani predsjednik DNZ BiH sa svojim Načelnikom, sarajevskim poslušnikom Admilom Mulalićem su izvršili pripreme za likvidacioni postupak dd Agrokomerca i bilo im je potrebno još samo četiri godine, još samo jedan mandat. Te pripreme može samo općina odraditi i nitko više kada je u pitanju grund – zemlja dd Agrokomerca. Rezultati lokalnih izbora su neumoljivi i nalaze se na web stranici Izborne komisije BiH (vidi: www.izbori.ba) a dio tih rezultata je slijedeći:


NAZIV

STRANKE

BROJ GLASOVA

ZA STRANKU

KANDIDATI ZA

NAČELNIKA

BROJ GLASOVA ZA SVOG KANDIDATA

BROJ GLASOVA ZA ADMILA MULALIĆA

SDA

3.059

HUSNIJA KUDIĆ

1.335

1.724

KSP

1.762

BORIS HORVAT

313

1.449

SDP

1.230

RENATO ĐOGIĆ

186

1.044

SBB

435

SINAN HUSKIĆ

92

343

UKUPNO

6.486

1.926

4.560

 

Kandidat (sarajevski poslušnik) Admil Mulalić je dobio ukupno 5.651 glas od čega od gore navedenih stranaka 4.560 što znači da je dobio maksimalno 1.091 glas od članova DNZ BiH.

Petog oktobra desili su se članovi našeg Udruženja, desili su se pošteni i ponosni krajišnici koji nisu niti će ikad zaboraviti svoj znoj, znoj svojih majki i očeva, znoj svojih sestara i braće ugrađen u najveće ekonomsko čudo u Jugoistočnoj Europi i na izborima odlučiše OSTAJE JAKA STRANKA I OSTAJE AGROKOMERC.

Zato je Izvršni odbor našeg Udruženja konstatirao da je ponuda samozvanog predsjednika DNZ BiH koja je objavljena na web stranici DNZ BiH velika podvala nama koji smo dosljedni principima koji su proklamovani pri osnivanju DNZ BiH od strane njenog utemeljitelja. Mi nezaposleni dioničari Agrokomerca, dugogodišnji kooperanti Agrokomerca, nosioci domaćinstava koja su sufinansirale izgradnju infrastrukturnih projekata za potrebe disperzije kapaciteta Agrokomerca, radnici Agrokomerca i mladi pravni nasljednici smo izvorni DNZ BiH.

Dakle, u ostvarivanju naše misije vodimo računa da damo svoj doprinos u izgradnji šire društvene zajednice, želimo dati svoj doprinos u razvoju pozitivnih procesa na Unsko – sanskom kantonu, Federaciji BiH i državi Bosni i Hercegovini te razvoju dobrosudsjedskih odnosa sa Reublikom Hrvatskom gdije su članovi našeg Udruženja uložili u turističku infrastrukturu i proizvodne objekte po sistemu udruživanja rada i sredstava više stotina miliona eura.


 

Napomena: Podsjećamo posjetitelje naše web stranice da ćemo ubrzo postaviti video zapis sa sjednice Izvršnog odbora našeg Udruženja.

 

Klikom na sliku možete pogledati slike sa skuštine udruženja

 

  

 

 

Predsjednik uprave

Facebook Podrška
Odobreno od udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca- WEBMASTER.