company logo

Video Kanal

 

 

Pretraga

Partneri

logossd.jpg

Web održavanje

Home Predsjednik uprave
Predsjednik uprave PDF Print E-mail
Written by agrokomerc   
Thursday, 29 November 2012 13:00

 

Biografija Predsjednika Uprave Udruženja g-dina Fikreta Abdića

 

 

Bosanskohercegovački poduzetnik i političar. Fikret Abdić rođen je 29. septembra 1939. godine u Donjoj Vidovskoj, kao treće od trinaestoro djece Hašima i Zlate Abdić. Opće i obiteljsko siromaštvo, pojačano ratom, obilježavaju razdoblje odrastanja i ključne socijalizacijske godine. Budući da mu se otac u kasnijoj fazi rata, kao i većina boraca Huske Miljkovića, dobrovoljno ili iz nužde pridružila partizanima Fikret je odrastao kao klasično dijete komunizma. Okružen je čvrstom vjerom u bolju budućnost, bratstvo i jedinstvo, strahom od zala prošlosti, opterećen predrasudama o negativnoj ulozi tradicije i vjere u životu naroda. Duboka vjera u parolu: Znanje je moć! - i pomoć najmoćnije begovske i partizanske obitelji, obitelji Pozderac, odredili su njegov život i karijeru sve do izbijanja afere Agrokomerc 1987. godine.

 

Kao mlad, ambciozan i gotovo patološki marljiv diplomirani inženjer agronomije  Fikret Abdić na funkciji direktora Poljoprivredne zadruge u Velikoj Kladuši stvorio je svoju životnu poslovnu viziju. Odlučio je na siromaštvu, zaostalosti, jadu i bijedi Cazinske krajine izgraditi najmoćnije poljoprivredno i poslovno carstvo na prostoru socijalističke Jugoslavije - Agrokomerc. Tehnologiju poslovnog uspjeha izgradio je na najčudnijoj kombinaciji socijalističkog radničkog natjecanja (ogranizacija godišnjih Smotri dostignuća), upotrebi suvremenog zapadnog pristupa poslu, te hazarderskog financijskog menadžmenta i agresivne televizijske reklame. U montiranom procesu 1987. godine Fikret Abdić bio je uhićen i optužen za djelo kontrarevolucionarnog ugrožavanja društvenog uređenja SFRJ po članku 114. Krivičnog zakona SFRJ. Javnost navikla da bez kritičke distance prihvaća takve procese spremno je nasjela na dobro vođenu medijsko-političku kampanju koju su vodili beogradski mediji na čelu s listom Borba čiji je novinar otkrio aferu. Manipulacija javnosti otišla je dotle da je čak i glasoviti viktimolog i profesor kaznenog prava Zvonimir Šeparović tvrdio da položaj i imunitet saveznog zastupnika ne smiju biti prepreka da se Fikret Abdić pritvori. Ali on je, također, bio jedan od prvih intelektualaca koji je shvatio pravu prirodu procesa te je u listu Danas 6. Juna 1989. zatražio hitno puštanje Fikreta Abdića iz pritvora.

 

Njegov jedini iskreni prijatelj, pobratim i stručni savjetnik, odvjetnik i životopisac Hrvoje Šošić prvi je uz Fikretova brata Hasana (koji je izložen policijskim represijama i sustavnoj medijskoj demonizaciji 1989. izvršio samoubojstvo), još 1987. ustao u njegovu obranu proglasivši se vodećim stručnjakom za spas Agrokomerca, te jedinim istinskim fikretologom. U obranu Abdića napisao je tri knjige o Agrokomercu koje predstavljaju žanrovski najčudniju mješavinu biografske literature, političke analize i teorijske advokature ikada nastalu na ovim prostorima. Njegova je ključna teza bila da je Abdić čovjek s božanskim nadahnućem i poslanstvom, te da pripada svetom trojstvu povijesnih, legendarnih i mitskih ličnosti Cazinske krajine. Koje uz njega još tvore narodni junak Mujo Hrnjica i zapovijednik obrane Cazinske krajine od svih i svakog u 2. svjetskom ratu Huska Miljković. Boravak u zatvoru, širenje velikosrpske ideologije i sve klimaviji temelji komunizma stvorili su od Fikreta Abdića u razdoblju od 1987. do 1990. godine muslimanskog i općeg medijskog junaka. Njegova politička slava dostigla je vrhunac kada je napustio zatvor te posebice kad je 15. Septembra 1991. organizirao najveći muslimanski narodni zbor u Velikoj Kladuši, objavivši svoje pristupanje Stranci demokratske akcije. Sklonost uspješnoj dramatizaciji vlastite sudbine pokazao je i tom prilikom. Naime, odluku pristupanja Stranci demokratske akcije donio je 24 sata prije raspisivanja izbora, a nakon što je nekoliko dana prije toga s emisarom Ante Markovića Emirom Kusturicom punih pet sati razgovarao o mogućnosti pristupanja Savezu reformskih snaga. Na izborima za Predsjedništvo BiH, kao predstavnik muslimanskog naroda, dobio je najveći broj glasova. Ali svoje mjesto, kojemu je po broju dobivenih glasova pripadalo, predsjednika Predsjedništva prepušta Aliji Izetbegoviću. Bila je to, kasnije će se pokazati, za Fikreta Abdića velika greška. On se umjesto najviše političke funkcije odlučio vratiti u Cazinsku krajinu te pokušati sačuvati sve krhkiji mir te osigurati oživljavanje Agrokomerca.

 

Stvaranje modela mirnodopske ekonomike u ratu počeo je 1992., a usavršio 1993. godine. Model je bio vrlo jednostavan: za sredstvo plaćanja odabrao je njemačku marku. Od hrvatskih vlasti dobio je status povlaštenog partnera i pravo na upotrebu bescarinske zone u Rijeci. Robni promet s Hrvatskom i inozemstvom obavljao je po odobrenju hrvatskih vlasti preko zagrebačke tvrtke Voće. Bujanjem ratnih sukoba i nakon što je bio u potpunom srpskom okružejnu Abdić na vlastiti rođendan 29. rujna 1993. proglašava Samostalnu autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu. Naravno, vlasti u Sarajevu na to su gledale kao na čistu izdaju. No, hrvatski političari tada su smatrali Fikreta Abdića junakom. Ali više od pola godine takvim su ga vidjeli i mnogi strani političari, diplomati i novinari. Za najodgovornije među njima on je bio čovjek blistave političke budućnosti (Fred Eckhardt, glasnogovornik Konferencije o bivšoj Jugoslaviji), "tvorac gospodarskog ratnog čuda" (John Pomfret, novinar The Washington Post-a), "pregovarački genij" (The Observer) itd. Kako bilo Fikret Abdić - prema tvrdnjama Slavena Letice - ostavlja dojam veselog, prijaznog, odlučnog i hrabrog čovjeka. Dobro podnosi teške i krizne situacije. Dvije anegdote to najbolje potvrđuju. Prva svjedoči o njegovom hrabrom ponašanju za vrijeme uhićenja, istražnog zatvora i suđenja, a ilustrirana je sudskom izjavom od 5. svibnja 1988. godine: "Ne bojim se palice, ne bojim se tamnice, ne bojim se smrtne kazne! Jer se borim za pravu stvar".

Fikreta Abdića članovi obitelji, pristaše i sljedbenici iz Cazinske krajine uvijek doživljavaju kao "svoga Babu", gledajući ga u idealiziranoj slici koju je on stvorio u doba rasta Agrokomerca i njegovog pravosudnog progona (1987. - 1990.). On je za njih veliki poslovni mag, brižan i skroman narodni vođa, tribun i učitelj kojem je tuđe pojedinačno, a obiteljsko i opće dobro iznad svake osobne koristi.

U Julu 2002. godine Sudsko vijeće Županijskog vijeća u Karlovcu osudilo ga je nepravomoćnom prvostupanjskom presudom na kaznu od 20 godina zatvora. Što je najteža moguća zatvorska kazna u Republici Hrvatskoj. Kasnije kazna mu je smanjena na 15 godina zatvora.

Prije samog izlaska iz zatvora obznanjuje Prijedlog za preuzimanje i obnovu Agrokomerca sa Anexima. Po izlasku iz zatvora uključuje u rad Udruženja za zaštitu nezaposlenih diončara Agrokomerca i danas obavlja funkciju Predsjednika Uprave Udruženja. Prihvatio se najvećeg ekonomskog izazova u jugoistočnoj Europi a to je Programa preuzimanja i obnove Agrokomerca kao jedinog puta za izlazak iz opće nezaposlenosti, bijede i siromaštva na poslovnom području Agrokomerca.

 

 

Last Updated on Wednesday, 12 December 2012 10:14
 

Predsjednik uprave

Facebook Podrška
Odobreno od udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca- WEBMASTER.